Nieuws

Hoofdluis informatie

17 januari 2019

Beste ouders/verzorgers, 

 

Er is sinds de herfstvakantie hoofdluis in de school. Dat is vervelend maar het komt vaak voor bij scholieren. Iedereen kan hoofdluis krijgen. Het heeft niets met gewassen of ongewassen haren te maken. Hoofdluizen verspreiden zich heel snel. Dus als één kind in de klas het heeft, kunnen andere kinderen het ook krijgen.  

 

Omdat de luizenplaag nu wel erg lang aanhoudt, willen we iedereen vragen om onderstaande richtlijnen op te volgen. Alleen door een collectieve behandeling kunnen we de luizen de school uitjagen. 

Wat moet u doen? 
De komende week uw kind elke dag controleren op hoofdluis door de haren te kammen met een hoofdluiskam (zie folder die door uw kind meegenomen is). Mocht u witte, grijze of zwarte puntjes die aan de haren kleven zien (eitjes) dan moet u gaan behandelen en ook de andere gezinsleden controleren. Onderstaand het kamprotocol: 

 

Maak het haar nat en doe er eventueel crèmespoeling in, om makkelijker door het haar te kunnen kammen; 

 

Zorg voor goed licht, bijvoorbeeld een lamp. Zo kun je goed zien wat je doet; 

 

Kam het haar eerst door met een gewone kam en daarna met een luizenkam. Houd het hoofd hierbij voorover, boven een wasbak of een wit stuk papier. Kam het haar van achter naar voren. Begin steeds dicht bij de hoofdhuid, want daar zitten de hoofdluizen. Neem zo elke haarpluk mee, werk van oor naar oor; 

 

Veeg de kam regelmatig af aan een stuk keukenpapier of papieren zakdoek. Gooi deze na afloop weg; 

 

Eventueel kun je de neten deppen met een doekje waar azijn op zit. Dan laten de neten makkelijker los; 

 

Spoel eventueel de crèmespoeling uit het haar; maak de kam goed schoon met water en zeep en spoel de uitgekamde luizen door de wc of wasbak. 

 

Zitten er na twee weken nog steeds luizen in het haar? Ga dan nog even door met kammen en gebruik er een antihoofdluismiddel bij, waar de stof dimeticon in zit. 

 

Vervolg: het is heel belangrijk om uw kind(eren)en uzelf ten minste 1 keer per week te controleren. Als u hoofdluis ziet moet u meteen behandelen. Wij controleren over een aantal weken ook weer in de klas. Als we geen luizen meer vinden, dan laten we u dat weten. U kunt dan ophouden met de wekelijkse controle. Het is wel verstandig om daarna te blijven controleren. Eén keer per maand is dan genoeg. 

 

We willen u ook vragen de lange haren van uw kind in een staart of vlecht te doen, zodat de kans op het ‘overlopen’ van de luizen geminimaliseerd wordt. 

 

Hoe zien luizen eruit? 

Hoofdluis begint vaak met jeuk, maar niet altijd. Een hoofdluis is zo groot als een sesamzaadje. U kunt luizen soms zien bewegen tussen het haar. Hoofdluizen zijn grijsblauw. Als ze bloed hebben opgezogen hebben: roodbruin. Soms ziet u alleen witte, grijze, of zwarte puntjes die aan de haren kleven. Dat zijn de eitjes. Op de website van het RIVM staat een filmpje over hoe u het beste kunt

controleren en welke behandeling goed werkt tegen hoofdluis. 

 

Met vriendelijke groeten,  
 
 

Team de Boarne en de luizenmoeders 

Deel deze pagina